Wat betreft de advertentie, wat een dure spanningszoeker.....
Zie hier hetzelfde: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spanningzoeker
Dit meetpennetje voelt alleen of er spanning op de behuizing van je apparaat staat., meer niet. Waarschijnlijk geeft ie dan ook nog de hoeveelheid spanning aan.
In het kort:
Omdraaien van een stekker zou niets uitmaken zeggen sommigen, omdat het wisselspanning is.
Dat is ter dege waar.
Maar eigenlijk bestaat de wisselspanning uit 2 draden, een nul draad en een fasedraad.
Nu is het zo, dat bij het meten van 2 onderling verbonden apparaten, waarbij de stekkers "gedraaid" zitten t.o.v. elkaar, je een faseverschuiving kunt krijgen, ofwel een spanningsverschil kunt meten. That's all.
Zal het verder niet hebben over de opgewekte inductie in de secundaire winding van een eventuele trafo, waarvan juist die aarde aan de behuizing zit.
Alleen die spanningsverchillen tussen de apparaten onderling zijn de reden waarom fabrikanten erop hameren dat als je kabels aansluit, je dat doet als de spanning ervan af is gehaald. Het aansluiten van kabels, zoals communicatie, beeld en audio terwijl de apparaten zijn ingeschakeld, geven een verhoogde kans dat je in- of uitgangen gewoon opblaast met dat spanningsverschil.
Deze spanning kan overigens best oplopen tot zo'n 90 Volt. En dat op een datalijntje met signaaltjes van 5Volt of lager,
Al die apparaatjes zijn geen beeldverbeteraars, maar ze kunnen wel een poging doen om storingen vanuit het lichtnet (wat zo troebel is waar je never nooit niet bij stil zou hebben gestaan) te minimaliseren.
En dat is voor sommige appartuur geen luxe. Zie de zelfgemaakte (voor)versterkers door DIY hobbyisten die dergelijke filtering van het net vaak niet meenemen in hun ontwerp...