in Search
Latest post 05-21-2011 5:34 PM by Step1. 6 replies.
Page 1 of 1 (7 items)
Sort Posts: Previous Next
  • 04-19-2011 2:39 PM

    • anagnost
    • Not Ranked
      Male
    • Joined on 12-16-2007
    • Ioannina, Greece
    • Posts 4
    • Bronze Member

    Beogram 4000 - Doesn't move across

    Hello all,

    after a a period of some months, I tried to play some records on my Beogram 4000 with no success. 

    The tone arm does not move across!  I removed the aluminium plates and I saw that the motor doesn't turn.  I measured the voltsge on the cable motors and is 0 Volts?

    Do you have any idea about this?

    Thank you very much in advance.

    Vassilis Anagnostopoulos

    Beogram 4000 - Type 5215 - No 215498

     

     

  • 04-21-2011 2:43 PM In reply to

    • Step1
    • Top 75 Contributor
      Male
    • Joined on 07-06-2008
    • Manchester
    • Posts 961
    • Gold Member

    Re: Beogram 4000 - Doesn't move across

    I assume all other signs of life seem ok? What happens when you press the [on] key.

    I always look at the transistor H bridge (the four metal-can transistors with accompanying drivers) if the motor shows no signs of life. It is a good place to start! if they are ok then check control signals, supplies etc but this deck is a complicated beast and not the best project to start if you are initially stumped!

    The service manual has a good fault finding chart so join up and download!

    Olly.

  • 04-21-2011 4:06 PM In reply to

    • anagnost
    • Not Ranked
      Male
    • Joined on 12-16-2007
    • Ioannina, Greece
    • Posts 4
    • Bronze Member

    Re: Beogram 4000 - Doesn't move across

    Hello Olly,

    and thanks for the reply. 

    When I press the [ON] key, absolutely nothing happens.  On the other hand when I press the [33] key then the plate rotates normally.

    I already have the service manual of the deck and I have checked the fault finding chart.  Unfortunatelly my knowledge on electronics is very limited and I have stacked. 

    Can you tell me where is this transistor H bridge located? How can I check if this is working properly?

    Thanks in advance

    Vassilis

     

     

     

  • 05-19-2011 4:39 PM In reply to

    Re: Beogram 4000 - Doesn't move across

    Maybe it's a blown fuse? They are placed under the greyish plastic cover in the left upper corner.

  • 05-19-2011 6:22 PM In reply to

    • Step1
    • Top 75 Contributor
      Male
    • Joined on 07-06-2008
    • Manchester
    • Posts 961
    • Gold Member

    Re: Beogram 4000 - Doesn't move across

    ok try carefully advancing the carriage by turning its screw wheel, say, to just before the start of a 33 record (you can do this without a record or cartridge ideally!) and then plug in, see what happens.

    Lights? Main motor? Anything?

     

    Olly.

  • 05-21-2011 4:35 PM In reply to

    • anagnost
    • Not Ranked
      Male
    • Joined on 12-16-2007
    • Ioannina, Greece
    • Posts 4
    • Bronze Member

    Re: Beogram 4000 - Doesn't move across

    I moved the carriage by turning the screw as you said and then plug-in, but absolutely nothing is happening!

    Of course if I press again the [33] key then the plate rotates and the strobe light flashes.

     

    @filip_kgh

    The fuses are fine!

     

     

  • 05-21-2011 5:34 PM In reply to

    • Step1
    • Top 75 Contributor
      Male
    • Joined on 07-06-2008
    • Manchester
    • Posts 961
    • Gold Member

    Re: Beogram 4000 - Doesn't move across

    Sorry I seem to have sent you on a bit of a goose-chase there... I would check that the on switch is actually doing it's job by checking continuity otherwise you really will have to follow the fault chart & diagram I think...

    Olly.

Page 1 of 1 (7 items)
Need a cable? Just ask Steve at Sounds Heavenly Need a cable? Just ask Steve at Sounds Heavenly Need a cable? Just ask Steve at Sounds Heavenly
Beoworld Security Certificate

SSL