in Search
Latest post 09-23-2009 6:19 AM by Macus. 0 replies.
Page 1 of 1 (1 items)
Sort Posts: Previous Next
 • 09-23-2009 6:19 AM

  • Macus
  • Not Ranked
   Male
  • Joined on 09-14-2009
  • Kungälv, Sweden
  • Posts 25
  • Bronze Member

  Likheter mellan Apple och Bang & Olufsen

  Likheter mellan Apple och Bang&Olufsen

  Båda företagen startades av två personer i liten skala. Apple startades av Steven Jobs och Steve Wozniak i föräldrarnas garage. B&O startades av Peter Bang och Svend Olufsen på vinden hemma hos familjen Olufsen.

  Första produkten hade ett hölje av trä. Man gick senare över i att använda plast. Men även anodiserad aluminium har använts flitigt som material i produkternas höljen. Båda företagen säljer produkter för ljud och bild. Man satsar mycket på kvalitet och design.

  Båda företagen har produkter som möjliggör musiklyssning i flera rum från en källa.

  Båda företagen har produkter för musiklyssning som finns att få i flera olika starka färger. B&O hade sina Beolit colourradios på 70-talet och sina BeoLab-högtalare av idag. Apple säljer sina iPod Nano i olika färger och tidigare sina iMac i olika "smaker".

  Båda företagen har sålt en produkt som kallas för “The Cube”. Apple sålde sin ljudlösa dator i början på 2000-talet.  B&O sålde en diskanthögtalare Beovox 2500 i slutet på 60-talet som var utformad som en kub.

  Båda företagen genomgick en kris på 90-talet då företagen höll på att gå under helt.

  Båda företagen säljer sina produkter i egna butiker med snarlika namn,  AppleStore och BeoStore.

  Båda företagens produkter är lite dyrare och håller en högre kvalitet än genomsnittet.

  Båda företagen säljer sina produkter över hela världen och har båda ett mycket välkänt varumärke.

  Båda företagen tillverkar och säljer radioapparater, telefoner, mp3-spelare och hörlurar.

  Båda företagen använder sedan 70-talet mikroprocessorer i sina produkter och var föregångare på det området.

  Båda företagen har chefsdesigners som kommer från England. David Lewis på B&O och Jonathan Ive på Apple.

  Båda företagen finns representerade på Museum of modern Art i New York. B&O:s förre chefsdesigner Jacob Jensen tilldelades t o m en egen utställning 1978 och finns representerad med hela 12 olika produkter. Apple finns också representerade på MoMA bl a med sin Cube-dator.

  Båda företagen bygger gärna ihop flera apparater till en integrerad produkt. B&O har sålt sina olika musikcenters(radiogramofoner) typ Beocenter och BeoSound  i många år. Man har även sålt TV-apparater med inbygd CDI, VHS eller DVD-spelare samt BeoLab-högtalare med inbyggda förstärkare. Apple har sina iMac-datorer med inbyggd skärm, CD/DVD-spelare och högtalare, sina MacBook-datorer, sin ljud- och bildspelare AppleTV samt sin Time Machine (router + NAS).

  Båda företagens produkter är gjorda för att integreras med varandra, gärna i flera rum, men kan vara lite knepiga att integrera med andra företags produkter ibland. Apple utvecklade sina egna nätverk AppleTalk och LocalTalk m m.  B&O har sitt BeoLink, PowerLink och MasterLink.

  Båda företagen har en programvara som underlättar för musiklyssning på dator. B&O har sin BeoPlayer och Apple har sitt iTunes.

  Båda företagen strävar efter att tillverka användarvänliga produkter. Exempelvis så försöker man att skapa fjärrkontroller som har så få knappar som möjligt. Man använder gärna touch-knappar. Apple har touch-knappar på sina bärbara datorer och på iPhone och iPod Touch. B&O hade touch-knappar redan på 70-talet på sin Beomaster 1900 och nu senast på sin BeoSound 5.

  Båda företagen har sina trogna kunder som gärna samlar på deras produkter och ibland t o m vallfärdar till platsen där företaget har sitt huvudkontor. B&O har sitt huvudkontor i Struer på Danmarks västkust och Apple i Cupertino på USA:s västkust.

   

  Rätta mig gärna om det är något faktafel i texten.

  Owner of a Beomaster 2400-2 and a pair of Beovox 1001 speakers. 

  My other favourite brands are Apple, Philips and Infinity.

  Filed under: , ,
Page 1 of 1 (1 items)
Need a cable? Just ask Steve at Sounds Heavenly Need a cable? Just ask Steve at Sounds Heavenly Need a cable? Just ask Steve at Sounds Heavenly
Beoworld Security Certificate

SSL